Szociális farm ismeretek képzésünket a nyári próbaképzések után harmadik alkalommal szerveztük meg Gödöllőn, 2020 októberében, ez alkalommal önköltségesen.
A szociális farm kifejezésről és a módszertanról beszámolónk első részében olvashatsz, ebben a bejegyzésben a komposztálásról szóló nap eseményeit és élményeit mutatjuk be.
A Szociális farm ismeretek képzés komposztálás témájú napja a PSTE (gyakorlati tevékenységeken alapuló terápiás módszertan) módszer gyakorlati megismerését tette lehetővé.
Gyönyörű időben kezdtük a napot a Holdvilág szociális kertben. Azért, hogy résztvevők ráhangolódjanak erre a témára, továbbá a korábban megismert Hely szelleme folyamatot elmélyítsék, csendes kertbejárással indítottuk útjukra őket. A bejárás után a résztvevőkben felmerülő kérdésekről és feljövő érzésekről beszélgettünk, majd bemutattuk a kertet a mi szemszögünkből, és meséltünk a kert, valamint a környék múltjáról is.
Mindezek után rátértünk a komposztálási alapismeretekre, ezzel egyidőben a különböző komposztálási állapotban lévő komposzt halmokat mutattuk be. Rávilágítottunk a PSTE és a komposztálás kapcsolatára, miszerint az emberek betekintést kaphatnak egy körforgásba, amely kapcsolódási pontot ad a természethez és melynek során megtapasztalhatják, hogy a kertből, a konyhából és az állatoktól származó hulladékanyagok miként használhatók fel, dolgoznak vele, és láthatják, mivé alakul. A komposzt az élet különböző színtereit egy helyen egyesíti, és a regenerálódás, az újjászületés, valamint az élő és egész organizmus metaforáját kínálja.
A résztvevők új ismeretekkel felvértezve megtapasztalhatták egy komposzt halom összerakásának élményét, ebből az új szemszögből is. Amikor elkészült az új komposzt halom és mindenki alaposan kidolgozta magát, a nap zárásaként leültünk, hogy beszélgethessünk a komposzt összerakása közben felmerülő élményekről, érzelmekről és kérdésekről.
Ha tetszett a beszámoló és érdekel a képzés, iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebookon & Instagramon, hogy értesítést kapj a következő alkalomról, melyet 2021 tavaszára tervezünk!