Hortus Medicus

Célunk a kertterápia elterjesztése Magyarországon és Romániában.

Célunk a kertterápia elterjesztése Európában.

2024-ben a terápiás kertművelés témakörében két próbaképzést szervezünk (Gödöllőn és Erdélyben). A képzéseken ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők. A képzési tematika célja, hogy a résztvevők a terápiás kertművelést, mint a szakmájukat támogató eszközt ismerjék meg, és segítségével a gondjukra bízott személyeket terápiás kertművelés foglalkozásokba vonják be.

Kiknek ajánljuk?
Olyan egészségügyi, szociális és pedagógiai szakemberek (pl. ápoló, szociális munkás, ergoterapeuta, pszichológus, gyógypedagógus stb.) jelentkezését várjuk, akik sérülékeny
célcsoportokkal dolgoznak, és a tanultakat a mindennapi munkájuk során tudják majd hasznosítani. Emellett várjuk olyan gazdálkodók/mezőgazdasági szakemberek
jelentkezését is, akik szeretnék tevékenységüket terápiás kertműveléssel kiegészíteni.

Részletek a magyarországi próbaképzésről:

A képzés időtartama és képzési napjai:
128 óra (melyből 40 óra e-learning), 2024. április 19. -2024. szeptember 27., pénteki és szombati napokon, 9.00-16.30 között.
Oktatók: a MATE és az ELTE BGGYK oktatói és a Diverzitás Alapítvány szakmai munkatársai.

Felnőttképző intézmény a MATE. Felnőttképzési engedélyszám: E-000293/2014 • Nyilvántartási szám: B/2020/003047

Általános képzői adatkezelési tájékoztató
Általános képzői adatszolgáltatási tájékoztató PDF

A képzési napok és a tematika ITT tekinthetők meg.

Jelentkezés ITT

A kitöltéssel a jelentkező vállalja, hogy részt vesz a képzési napok mindegyikén.

Jelentkezési határidő: március 28. 20.00.  Visszajelzést legkésőbb április 5-ig adunk.

A jelentkezések elbírálása a jelentkező szakmai hátterének és motivációjának figyelembevételével történik. A résztvevők száma maximum 15 fő.

További részletek, érdeklődés: csibi.julia@diverzitasalapitvany.hu

A projektről

Küldetésünk egy átfogó, 120 órás kertészeti terápiás képzés létrehozása.

Segítünk a fizikai és mentális egészségi problémákból eredő akadályok leküzdésében.

A projekt célja

A Hortus Medicus projekt célja egy átfogó, 120 órás kertészeti terápiás képzési program kidolgozása, amely oktatási anyagokat és online tanulási tartalmakat is tartalmaz. A képzési program tantervet és kézikönyvet tartalmaz. Mindkét oktatási segédanyag egyesíti a kertészeti terápia területén meglévő és a mi új filozófiáinkat és gyakorlatainkat.

Olyan innovatív képzést kívánunk létrehozni, amely a hagyományos módon, a kontaktoktatásban, valamint a kevert tanulás formájában, az elméleti részek e-learningben történő elsajátításával is megvalósítható.

Kinek ajánljuk?

A képzés az egészségügyi és szociális szakemberek számára biztosítja azokat az ismereteket, amelyekkel bevezethetik és alkalmazhatják a kertészeti terápiát mindennapi gyakorlatukban, növelve ezzel az ügyfelekkel végzett munkájuk hatékonyságát.

A gazdálkodók és a mezőgazdasági szakemberek a kertészeti terápiát új funkcióként hozzáadhatják multifunkcionális gazdaságaikhoz.

Hosszú távon projektünk célja, hogy segítse a fizikai és mentális egészségi problémák okozta akadályok elhárítását, és elősegítse a mentális és fizikai egészségi problémákkal küzdő hátrányos helyzetű emberek befogadását.

Képzési elemek

E-learning tartalom

Dedikált 40 órás tanulási program videókkal, előadásokkal, hangfájlokkal és mindenre kiterjedő olvasmányokkal. Digitális tartalom az összes képzési modul alapvető elméleti részeivel.

Kézikönyv

Szakmai alapot nyújt a kertészeti terápia gyakorlati megvalósításához. A kézikönyvet az angol és a magyar mellett olasz nyelvre is lefordítják.

Új tanterv

120 órás kertészeti terápiás tanulási program, amely a pszichiátriai betegekkel és fizikai rehabilitációs programokkal foglalkozó egészségügyi és szociális szakembereknek szól.

Tudj meg többet a projektről!