Gyümölcsfák metszése a házikertben – Kiskert Műhely beszámoló

A március eleji, gyümölcsfák metszéséről szóló Kiskert Műhely workshopon az időjárás mindent megtett azért, hogy megmutassa a metszéshez ideális körülményeket: napos, nem túl szeles volt az idő és a hőmérséklet is fagypont fölött alakult.

Dr. Prokaj Enikő agrármérnök jelenlétével pedig az utolsó láncszem is a helyére került: egy vérbeli, évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakértő segítségével releváns elméleti és gyakorlati ismeretet szerezhettek a résztvevők.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a résztvevők által küldött visszajelzések a workshopot követően:

• „Kiváló oktatói magyarázat.”
  • „Nagyon köszönjük ezt a szuper lehetőséget, hihetetlen sokat tanultunk ma. Enikő szenzációs volt! Holnap kipróbáljuk élesben is, amit ma tanultunk.”
  • „Csak így tovább!”
  • „Új dolgokat, technikákat tanultam, jó ötleteket hallottam.”

Mivel mindenki hozott magával metszőollót, adta magát a téma a nap kezdetén: milyen az ideális olló, mire érdemes figyelni a választásnál. A metszéshez szükséges egyéb szerszámokat, fűrészeket is áttekintették, és a későbbiekben mindegyiket ki is próbálták a gyakorlatban.

Rövid elméleti bevezetésként a metszés élettani alapjairól, alapvető céljairól esett szó, majd első gyakorlati szemléltetésként a szőlő metszésének fogásait nézhették meg, majd próbálhatták ki a résztvevők.

A workshop következő alanya egy meggyfa volt, amelynek bokros koronája igencsak rászorult a törődésre. Itt Enikő először felvázolta a koncepciót, az alapelveket, szempontokat, a folyamat sorrendjét, majd a feladatba szakértőnk irányításával minden résztvevő aktívan bekapcsolódott. Igazi sikerélmény volt, ahogy a fa elnyerte új alakját egy szellős, a nap sugarait beengedő ágszerkezet formájában.

Speciális ismereteket is szerezhetett a kis csapat a nap folyamán: megismerték a Bouché-Thomas koronaformájú sövény művelési módot: a kertben különböző fajta körtefákból álló sövényen is végeztek metszési munkálatokat.

A workshop folyamán terítékre kerültek ezen túl a cseresznye, alma, sárga- és őszibarack, szilva, ringló, dió, mogyoró, ribizli, josta, málna és szeder metszésének fortélyai is, valamint a szaporítóanyagok kérdésköre.

Köszönjük a minket befogadó házigazdának, Vérné Líviának és Vér Istvánnak, valamint Bencze Ágnesnek és Kovács Lászlónak, hogy helyet adtak a workshop számára. Végül, de nem utolsósorban nagyon hálásak vagyunk dr Prokaj Enikőnek, hogy megosztotta a résztvevőkkel elméleti és gyakorlati tudását. Jövőre folytatása következik!

A Kiskert Műhely képzéssorozat további alkalmaira ide kattintva lehet jelentkezni.

Ha szeretnél időben értesülni képzéseinkről és programjainkról, Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírekért kövess minket Facebook, Instagram és LinkedIn oldalainkon!