A sikeres 2018-as sorozat után újra indul az ezúttal nyolc alkalmas Kiskert Műhely! Biológiai növényvédelem, gazismeret, kecsketartás témákkal bővítettük a sorozatot!

   Érdekel az ökológiai gazdálkodás?

   Száműznéd a vegyszereket a kertedből?

   Kíváncsi vagy a profik praktikáira?

   Nincs időd hosszú tanfolyamokra járni?

Akkor itt a helyed!

Kiskert Műhely – Biogazdálkodás iránt érdeklődők és hobbikertészek számára

Gyere el tavasszal induló nyolc alkalmas sorozatunkra, amelyet szombat délutánonként tartunk!

Amit kínálunk:

    • Igazi profiktól tanulhatsz, kérdezhetsz
    • Interaktív, gyakorlatias előadások, kertbejárások
  • Jöhetsz egy-egy alkalommal, vagy végigjárhatod az egész sorozatot

A Kiskert Műhely során gyakorló biokertészek és egyetemi oktatók vezetik végig a résztvevőket az ökológiai gazdálkodás és talajművelés alapjain át az ökológiai tyúktartás és kecsketartás  fogásain, a zöldség és gyümölcstermesztésen keresztül a gyógynövénytermesztésig, növényvédelemig és a biodinamikus kertművelésig. Az ökológiai gazdálkodás című alkalom elméleti bevezető, a többi gyakorlati jellegű, kertlátogatással egybekötött workshop.

Helyszíne: Gödöllő és környéke

A Műhely vezetői: a Szent István Egyetem oktatói és gyakorló biokertészek

Időpontok, pontos helyszínek és tematika:

 

ÖKOLÓGIAI GYÜMÖLCSTERMESZTÉS
Időpont: 2019. március 2. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Dány

műhelyvezető: Dr. Prokaj Enikő
Tematika:

Elmélet:

  • megtudhatjuk mennyire komplex életközösség egy ökológiai gyümölcsös
  • megismerjük melyek a főbb szempontok egy ökológiai szemléletű gyümölcsös sikeres kialakításához
  • megismerjük a gyümölcstermő növényeink biológiai jellegzetességeit, környezeti igényeit
  • faj- és fajtatársítás a gyümölcsösben
  • a jó szaporítóanyag ismérvei
  • megtanulhatjuk a metszés élettani alapjait

Gyakorlat:

  • megtanuljuk a gyümölcsfélék szaporításának módjait
  • oltás és szemzés mikor, hogyan és miért?
  • elleshetünk néhány fogást a gyümölcsfák metszéséhez
AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS ALAPJAI
Időpont: 2019. március 23. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Civil Ház Gödöllő
Műhelyvezető: Dr. Tirczka Imre
Tematika:

Elmélet:

  • Mit jelent az ökoszemlélet? Megvalósulása a gyakorlatban?
  • Mi jellemző az ökotermékek minőségére?
  • Mitől bio a bio?
  • Honnan ismerhetjük fel a biotermékeket?
  • Talajtermékenység fenntartásának lehetőségei ökológiai gazdálkodásban (vetésforgó, komposztálás, szerves trágyázás, zöldtrágyázás, stb.)

Gyakorlat:

  • Komposztok összehasonlítása (hozott mintákból)
TALAJMŰVELÉS, KOMPOSZTÁLÁS
Időpont: 2019. március 30. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Zsámboki Biokert
Műhelyvezető: Matthew Hayes
Tematika:

Elmélet:

  • A komposztálás és a komposzthasználat alapjai
  • Fenntartható talajgazdálkodás – összhangban a talajlakó élőlényekkel
  • A talaj(nem)művelés alapjai – hogyan (ne) kezdjünk bele?
  • Magágyás készítés – mit kell észrevenni?

Gyakorlat:

  • Komposzt felhasználása a zöldségkertben – miért, hogyan, mikor?
  • Fenntartható talajgazdálkodás a gyakorlatban – mit, mikor, hogyan, miért?
  • Talaj(nem)művelés a gyakorlatban – technológiák, eszközök, praktikák
  • Magágyás
HÁZTÁJI ÖKOLÓGIAI TYÚKTARTÁS, avagy saját tojásból saját rántotta elkészítésének “receptje”
Időpont: 2019. április 6. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Civil Ház Gödöllő, Babatvölgy
Műhelyvezető: Zámbó Sándor
Tematika:

Elmélet:

  • Háztáji tyúktartás apró fortélyai elméletben (elhelyezés, etetés, betegségek elkerülése)
  • Néhány tyúk elhelyezésére alkalmas ól tervezésének, építésének szempontjai
  • Hogyan bizonyosodjunk meg saját konyhánkban a tojás „koráról”?

Gyakorlat:

  • Háztáji tyúktartás apró fortélyainak bemutatása a gyakorlatban élő állatokkal
  • Néhány tyúk elhelyezésére alkalmas mobil ól megtekintése a valóságban
ÖKOLÓGIAI KECSKETARTÁS, avagy, hogy ne Mekk Elek-ként gondozzuk állatainkat!
Időpont: 2019. április 13. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Civil Ház Gödöllő, és Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület (volt KÁTKI), Gödöllő
Műhelyvezető: Zámbó Sándor
Tematika:

Elmélet:

  • Háztáji kecsketartás apró fortélyai elméletben (elhelyezés, etetés, betegségek elkerülése)
  • Néhány kecske elhelyezésére alkalmas ól tervezésének, építésének szempontjai

Gyakorlat:

  • Egy kecsketartó gazdaság megtekintése
  • Hogyan kerüljük ki a kecsketartás néhány buktatóját?
BIODINAMIKUS KERTMŰVELÉS, avagy az embert és földet gyógyító kert
Időpont: 2019. május 11. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Szada, Zöld Edit biodinamikus kertje
Műhelyvezető: Zöld Edit
Tematika:

Elmélet:

  • a biológiai egyensúly kialakítása, mely a biozöldségek termesztésének egyik feltétele
  • zöldségnövények, mint az ember tápláléka
  • a kert részei a kert szervei
  • a talaj, a trágya, mint az életet tápláló szervei a kertnek
  • hasznos szervezetek élőhelyei
  • kísérletekkel alátámasztott Vetési naptárhoz igazodó termesztési és növényápolási munkák

Gyakorlat:

  • trágya, komposzt oltása biodinamikus preparátumokkal
  • preparátum keverése, kiszórása
  • vetési naptár megértéséhez egy kis csillagászat a földcentrikus bolygószemléletről: mi leszünk a bolygók és állatövi csillagképek
  • élő bemutatása az elhangzottaknak a kertben
BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEM, GAZISMERET, NÖVÉNYTÁRSÍTÁS
Időpont: 2019. május 25. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Zsámboki Biokert
Műhelyvezető: Papp Orsolya
Tematika:

Elmélet:

  • Biológiai növényvédelem:
    főbb kártevő és kórokozó csoportok alapvető ismeretei (fejlődésmenet, alakok, gazdanövények, fertőzésmechanizmus);
    megfelelő előrejelzési, megelőzési és védekezési módok az ökológiai kiskertben
  • Gazismeret:
    a gazok helye és szerepe a kertben, esetleges felhasználásuk
  • Növénytársítás:
    a társítás haszna és módjai, lehetőségei és korlátai, vetésforgó, tervezési alternatívák, zöldségfajok csoportosítása különböző szempontok alapján

Gyakorlat:

  • Biológiai növényvédelem:
    az egyes tünetek vizsgálata a növénykultúrákon, a kártétel beazonosítása
  • Gazismeret:
    a kertben élő „gyom”fajok vizsgálata, meghatározása, esetenként megkóstolása
  • Növénytársítás:
    veteményes tervezés közösen egy konkrét példán keresztül: a fajlistától a kész tervig, lépésről lépésre
GYÓGYNÖVÉNYEK – A KERTBŐL A CSÉSZÉBE
Időpont: 2019. június 1. szombat, 14.00-18.00
Helyszín: Gödöllő, Pesei Rozi fűszerkertje
Műhelyvezető: Pesei Rozi
Tematika:

Körbesétáljuk a kertet, miközben 20-nál is több gyógynövényt mutatok be. Minden érzékszervünkre szükség lesz!

Elmélet:

  • néhány gyógynövény részletes megismerése (termesztés, feldolgozás, hatóanyagok, gyógyhatások).
  • vadon termő gyógynövények
  • könyvajánló

Gyakorlat:

  • Hogyan kerül a gyógynövény a kertünkből a csészénkbe? A résztvevők a rendelkezésre álló gyógynövényekből egy teakeveréket készítenek, melyet haza is vihetnek.
  • gyógynövényszörp készítése együtt
  • gyógynövény-felismerő játék

A munkálkodás és beszélgetés közben gyógynövényteákat és –szörpöt, valamint házi fűszersóval készült sós süteményt kóstolgathatunk.

 A résztvevők száma maximum 15 fő.

 Árak:

 

Jelentkezés: az alábbi gombokra kattintva

Az ökológiai gyümölcstermesztés, 2019. március 2.

JELENTKEZEM

Az ökológiai gazdálkodás alapjai, 2019. március 23.

JELENTKEZEM

Talajművelés, komposztálás a kertben, 2019. március 30.

JELENTKEZEM

 Háztáji ökológiai tyúktartás, avagy saját tojásból saját rántotta elkészítésének ” receptje”, 2019. április 6.
Háztáji kecsketartás, 2019. április 13.

JELENTKEZEM

Biodinamikus kertművelés, avagy az embert és a földet gyógyító kert, 2019. május 11.

JELENTKEZEM

Biológiai növényvédelem, gazismeret, növénytársítás a kiskertben 2019. május 25.

JELENTKEZEM

Gyógynövények termesztése és feldolgozása, 2019. június 1.

JELENTKEZEM

További érdeklődés: Csibi Júlia, csibi.julia@diverzitasalapitvany.hu

 

A tavalyi résztvevők visszajelzései:

“Minden új volt, nagyon sokat tanultam minden alkalomból.”

“Gyakorlati tudást adott a gyümölcstermesztés. Számomra nagyon hasznos volt.”

“Profi, gyakorlatias előadók.”

“Az egész termesztéstechnológia, ahogy van. Meggyőzött, így fogom csinálni az idén induló gazdaságomban.”

“Általában hasznos volt hallani a személyes tapasztalatokat, mi az a mi működik és bevált, mi az ami nem.”

“Az Ökológiai gazdálkodás alapjai alkalmon az tetszett, hogy az eddigi ismereteimet rendszerbe foglalta. A gyümölcstermesztés alkalom elejétől a végéig szuper hasznos volt. A tyúktartás alkalom érdekes volt, a számomra hasznos a gyakorlati része volt.”

“Nekem tetszett a sorozat, jó lendületet adott, köszönöm szépen!”

Röviden a műhelyvezetőkről:

Matthew Hayes: Sok éve biokertészkedéssel foglalkozik, és még mindig imádja. A Zsámboki Biokert vezetője, emellett számtalan foglalkozást, bemutatót tart a kertben. Korábban a Szent István Egyetem Babatvölgyi Biokertészetének elindítója és több évig az irányítója volt, valamint vezette a Nyitott Kert Alapítványt, mely a helyi élelmiszerláncok kiépítésén dolgozik 1999-óta. Különösen érdeklődik a komposztálás, a szociális farmok és a lovakkal való munka iránt.

Papp Orsolya okleveles kertészmérnök, az ÖMKI (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) kertészeti kutatási szakreferense, természetgyógyász, fitoterapeuta. “Az egyetemen a vegyszeres és intenzív növénytermesztést kellett tanulnunk, de amint megismerkedtem a biokertészet alapfogalmaival, a gyakorlatban már csak azt voltam hajlandó művelni. Biokertészeti gyakorlati tapasztalatot szereztem az ország több termesztő körzetében. Az utóbbi években ökológiai kertészeti kutatásokat végzek, biokertészeti tanfolyamokat tartok és szaktanácsadást végzek. Elvégeztem a természetgyógyászati alaptanfolyamot és letettem a fitoterapeuta szakvizsgát, hogy a növényekben rejlő gyógyító erőt tudjam közvetíteni másoknak is.”

Pesei Rozi: “A gyerekeimmel együtt töltött évek után nem tértem vissza a külkereskedelmi szakmába, hanem gyógynövénytermesztést tanultam, és egyéb, gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos ismereteket szereztem. Majd létrehoztam a HERBA Gyógynövény Manufaktúrát, kis családi manufaktúránkat. Itt olyan élvezeti teakeverékeket készítek saját termesztésű és gyűjtésű gyógynövényekből, amelyek nem csak egészségesek, hanem finomak, illatosan és szépek is. Nyáron a legkedveltebb termékünk a citromfű-, menta- és levendulaszörp, amelyek az ízletes limonádék alapjául szolgálnak. Teakóstolókat, gyógynövény-morzsolgató délutánokat, kertbemutatókat tartok, mert szeretném másoknak is megmutatni, milyen örömet tudnak okozni a gyógynövények.”

Dr. Prokaj Enikő: “1999-ben diplomáztam a GATE-n, (most Szent István Egyetem), okleveles agrármérnök vagyok kertészeti szakirányú képesítéssel.  Biokertészkedés területén 6 év tapasztalattal rendelkezem. Főleg gyümölcsfélék kiskerti termesztésével foglalkozom.”

Dr. Tirczka Imre: “Az ökológiai gazdálkodást évek óta oktatom a Szent István egyetemen. Tíz éves bioellenőrzési tapasztalattal rendelkezem. Három évig voltam a SZIE Babatvölgyi Biokertészetének szakmai segítője. Családi kertünkben bio szemléletű gazdálkodást folytatok.

Zámbó Sándor: “A SZIE Ökológiai gazdálkodáis és Agrár- környezettervezési Tanszékén dolgozom (főbb oktatott tantárgyak: extenzív és ökológiai állattartás (BsC, MsC ), birtoktervezés), emellett 13 éve végzem biogazdaságok ellenőrzését.”

Zöld Edit: “Az iskolában megtanítottak a vegyszeres szőlő-, zöldség-, gyümölcs és dísznövénytermesztésre. Mivel mindig közel álltam a természethez, már akkor éreztem, hogy nem ez az én utam. A biodinamikus kertészkedést dr. Mezei Ottónétól tanultam. Mivel a közelemben nem volt ilyen kertész, megalapítottam a Biokultúra Egyesület Gödöllői Biodinamikus Csoportját. Most már többen kertészkedünk, gazdálkodunk ezzel a módszerrel. 25 éve így művelem a kertemet.”

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás