Balkon-műhely 5. lépés: kertészkedés kert nélkül, avagy mikrozöldek & hajtatás

A Balkon-műhely eddigi részeiben a balkon, a folyosó, esetleg a társasház melletti “kiskert” beültetéséhez kerestünk megoldásokat, alkalmas növényeket. Aznban vannak olyan kertészkedni vágyók, akik nem tudnak folyamatosan növényeket ápolni, vagy egyszerűen nincs saját helyük a gondozáshoz. A saját növények termesztése étkezési, egészségvédelmi szempontból is fontos lehet: szeretnénk biztos forrásból megfelelő minőségű élelemhez jutni, illetve a táplálkozásunkat ezekkel kiegészíteni.
A folyamatos, friss fogyasztásra három módszer ajánlott:
🌱a csíráztatás
🌱az ún. mikrozöldek
🌱és az egyszerű hajtatás.


A csíráztatáshoz nem szükséges föld, csak néhány eszköz és alapos figyelem, ennek bőséges szakirodalma olvasható az interneten.


A mikrozöldek termesztése egy új irány a kertészetben, előnye,hogy bármilyen méretű helyen megvalósítható, az eszközei nem bonyolultak, az élelem gyorsan “elkészül” és nagy változatosságot tudunk vele biztosítani a táplálkozásban. A klasszikus termesztésben kisméretű edényekben nagyon sűrűn ültetik, és legfeljebb 8-10 cm magasságúként szedik a növényeket. Ebben az állapotban sok-sok vitamint, életerőt serkentő növekedési hormont tartalmaznak, amik jótékony hatásúak az emberi szervezetre is.


A hajtatást, mint módszert a kertészeti termesztésből ismerjük (a termesztőberendezésben nevelt kultúráknál alkalmazott eljárás), azonban otthon is egyszerűen megvalósíthatjuk. Itt az a lényeg, hogy nem várjuk meg a növények kifejlett állapotát a felhasználással, hanem már zsengén elfogyasztjuk.


Hogy a növénytermesztésünk sikeres legyen, és valóban egészséges élelmet tudjunk előállítani, néhány alapszabályt szükséges betartanunk:
A legfontontosabb a föld, a tápanyagok és a vetőmagok gondos megválasztása. Itt a rövid ideig tartó termesztésben fokozottabban érvényes, hogy amit a földbe beleteszünk, azt fogjuk mi magunk elfogyasztani a növények által.
Ezért csak bio minősítésű földet használjunk ültetőközegként – a nagyáruházakban, barkácsáruházakban lehet kapni többféle gyártótól, gyakorlatilag hasonló áron, mint a vegyszerekkel kezelt földkeverékeket.
Ugyanígy csak bio minősítésű tápoldatokat adjunk, a csomagoláson leírt adagolás szerint. Nem jó azt túllépni, mert a növények a leveleikben és a gyökereikben nitrát formájában tárolják el a felesleges nitrogént, ez különösen kisgyerekek számára súlyosan mérgező.


Szólnunk kell a vetőmagokról is: az úgynevezett csávázási eljárással (amivel a vetőmagok többségét kezelik betakarítás után) kémiai anyagokat visznek fel a magok felületére. Ezek többnyire gombaölő, illetve növekedést serkentő szerek, amik az előállítók szerint a termesztés során elbomlanak. Vannak azonban olyanok is, amelyek a növények fiatal hajtásaiba beépülnek, tehát zsenge állapotban közvetlenül is elfogyasztjuk azokat.

Mikrozöldek termesztéséhez, hajtatáshoz kizárólag csávázásmentes vetőmagokat válasszunk! Az egészségünk érdekében győződjünk meg róla, hogy a vetőmagokat kezelték-e. A csíráztatásra ajánlott magokat biztonságosan használhatjuk,illetve néhány forgalmazónál beszerezhetők vegyszermentesen előállított, vagy bio minősítésű vetőmagok. Utóbbiak mind külföldről érkeznek, Magyarországon sajnos bio minősítésű vetőmag termesztése a költséges és bonyolult eljárás miatt még nincs.

Lássunk most néhány gyakorlati lépést: mi is elindítottuk a kis otthoni balkonkertünket!

Már néhány nagyon egyszerű “edénnyel” is megvalósítható a termesztés.
Levélzöldségekből és hajtatásra az alábbiakból válogattunk először: petrezselymet, zsázsát, jégsalátát, rukkolát, bazsalikomot és dísznövényként büdöskét vetettünk.
A rukkolát és a zsázsát kicsit túl sűrűn vetettük, így nem tud leveleket hozni, ezért a második hét végén ritkítani kellett. Ő a rukkola 🙂
..és ő a zsázsa, ritkítás előtt és után .

A jégsalátát vetettük…

…és palántáztuk is! 🙂

Palántázás után a harmadik héten már szedhetők a levelei 🙂

 
Íme a balkonkertünk 3 héttel az első vetések után 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás