Balkon-műhely sorozatunk eddigi részeiben általános ismereteket, praktikákat osztottunk meg veletek a balkon-kertészkedéssel kapcsolatban. A következőkben egyesével fogunk megismerkedni néhány, a balkonon is nevelhető zöldségfével.
A levélzöldségek közül a jégsalátát választottuk elsőként. A vitaminokban gazdag salátafélék mindennapos összetevői az egészséges táplálkozásnak. Sok vizet, kevés szénhidrátot tartalmaznak; frissen önmagában, vagy ízesítve, keverékekben egyaránt kedvelt zöldségféle. Ráadásul vegyszermentes formában kevés helyen, illetve igen drágán lehet megvásárolni.
Kertekben ültethetjük helyre vetéssel, mivel azonban a magjai meglehetősen aprók, nehéz keveset vetni belőlük és mindenképpen ritkítani kell később. A balkonon a legegyszerűbb egy kisebb edénybe, magunk készítette földkeverékbe szórni, vékonyan takarni egy kis földdel és óvatosan a tenyerünkkel megütögetni a tetejét, hogy a magok jól tapadjanak és a víz ne mossa ki őket.
A földjét tartsuk nedvesen, de ne vizesen. Vetését a szabadban március végétől javasoljuk, a hideget tűri, de melegben kel jobban, viszont a folyamatosan tűző napot nem kedveli. A jégsalátákból is többféle fajtát lehet kapni, vannak közöttük nyáron ültethető fajták is. Mi a balkonkertünkbe április közepén a Tarzan fajtát vetettük, akkoriban éppen enyhébb volt a hőmérséklet, ezért gyorsan, egy hét alatt kelésnek is indultak a magok.
3-4 hét után lehet a kis növénykéket egyesével szétültetni.
Egy korábbi vetésből is készítettünk palántát. A kissé hűvös tavaszon, félárnyékos helyen nem túl gyorsan, de egyenletesen fejlődtek. Facebook-bejegyzésünkben található képeinken a palánták fejlődését mutatjuk be, 5 héten keresztül 🙂
A palántázás után 3 héttel már tudtunk szedni a külső leveleiből.
Palántázás után 4 héttel már kezdenek göndörödni a levelei, készül a fejesedésre, viszont valószínűleg ahhoz kevés a föld a számára.
A tapasztalataink szerint jobb 1-2 növénykét tenni egy cserépbe, mint többet; így nagyobb hely jut számukra gyökeret növeszteni, és több tápanyagot tudnak felvenni.